Cool Neon Green Outer Glow Pointer
zuraida zulhilmi
pejam celik pejam celik kejap je dah setahun berlalu...hari ni anak kami ZAHRA BATRISYIA BT ZULHILMI dah genap berusia setahun.....walaupun dah setahun tapi kenangan melahirkan zahra masih tersimpan rapi.....teringat semalam dalam kul 11.20 aku bagitau my hubby..."time2 cenggini ibu ngah ditolak ke labour room"...

27 februari 2010~ lebih kurang kul 7 pagi....sakit sangat pinggang ni...dalam ati tertanya-tanya gak nape ek...cmni ke tanda nak bersalin...macam2 la aku fikir...rasa tak sedap ati tu datang tapi aku biarkan jek...sebab nurse cakap klu turun darah or air baru g hospital...so aku biarkan je...walaupon sakit pinggang tu makin kuat terasa...tak lama lepas tu aku terasa nak buang air...Ya Allah jadi kelam kabut+nerves yang amat bila aku nampak ada darah...cepat2 aku kejutkan suamiku...dia pon xtahu nak wat cmna....telefon mak tanya mak cakap tu tanda2 dia....n my sister lak call cakap nurse kat klinik in law aku cakap memang tu tanda2 nak bersalin tapi first baby selalunya lepas 12 jam turun tanda baru la bersalin....mak aiii....12 jam lagi tu.....huhuhuhu

hmmmmm...perasaan takot makin kuat....macam2 dalam fikiran...mak ajak jumpa dr neong nak tahu berapa cm dah terbuka...baru terbuka 1.5 cm....dia advicekan banyakkan berjalan...sakit pinggang makin kurang tapi kesakitan yang datang sekali sekala tu yang makin kuat....xtau nak cakap sakit yang macam mana....lepas tu aku pon balik rumah...ready apa yang patot...memang barang baby dah prepare siap2 dalam keta...sekali ngan barang mak baby....pastu mak suruh makan dulu....dalam ati memang dah xlalu nak makan...tapi mak cakap kang xde lak tenaga nak meneran....

sampai kat hospital bukaan dah 3.5 cm....aduh...kejap jek...tapi doktor tu cakap 4 cm baru leh masuk labour room...dia suruh admit dulu...masuk wad tengok kat sebelah katil cikgu sekolah aku...dia dah deliver 2 ari...arini dah leh kuar....baby boy...comel sangat...saja aku alihkan perhatian...xmo layan sangat sakit yang datang....

sorang nurse datang cakap kat aku klu sakit cakap cepat2 tau...banyak kan jalan...cepat sikit terbuka......hmmmm...ok....baby lak dah kurang sikit gerak...maybe dia dah xsabar nak kuar...hehehehe....setiap jam nurse akan suruh g cek kat dia...adoyai....hanya Allah jelah yang tahu....lambat lak nak sampai 4 cm ni...walaupon 0.5 cm je lagi.....

kul 5 petang suma family member aku datang melawat...still kat 3.5 cm... aduyaiiii....lambat lagi ke ek....nape susah sangat ni....pas abis waktu melawat aku terus kan aktiviti berjalan...mudah-mudahan cepatla keterbukaannya....tapi kali ni aku ada geng....ada sorang kawan baru masuk....sama2 dinasihatkan berjalan...tinggal kami je lak dalam wad tu....kul 10.45 aku rasa sakit yang lain dari tadi...kekerapan yang makin kerap...ku gagahkan jugak tuk ke meja nurse....ok dah nak masuk 5 cm....g masuk bilik ready apa yang patot...jangan lupa call husband...lagi 5 minit kita turun.....

sampai di labour room perasaan nerves tu makin kuat....mau x nya...dengar lak orang menjerit kesakitan....seram....aku ditempatkan di sebuah bilik....denyutan jantung baby diperiksa...suma masih dalam keadaan normal....x lama kemudian air ketuban dipecahkan...lepas tu sakit makin kerap datang...sangat2 sakit...nurse bagi kan aku oksigen...dia cakap bila sakit sedut....aku pon buat apa yang dia suruh...tapi bila aku sedut aku jadi x bermaya...dengan erti kata lain separuh sedar....tiba2 seorang doktor datang.... dah 10 cm...dah bleh push dah....antara sedar dengan x aku pon ikut arahan dia...tapi kudrat ku dah x seberapa....jantung baby lak makin weak....aku dengar sorang nurse tanya kat doktor nak panggil suami dia x??...doktor tu cakap xyah...jantung baby dah weak....lebih kurang 20 min gak aku push akhirnya baby ku dah kluar...tapi separuh...doktor suruh aku push sekali lagi....tapi tenaga itu x mencukupi....akhirnya baby terpaksa di vakum....moral of da story....jgn sedut apa2 yang nurse kasi....;(

28 februari 2010~4.04am baby comel itu diletakkan di perot ku...Ya Allah indahnya ciptaanMu....Zahra Batrisyia bt Zulhilmi...setiap kali melihat dia kesakitan sebelom dan selepas bersalin hilang macam tu ja....cuma yang ralatnya aku x dapat jaga dia 19 selepas dia dilahirkan....malah aku xdapat jaga dia semasa dia admit sebab jaundis...luluh hatiku melihat anakku seorang disitu...setiap kali melawat dia di wad tu...air mata aku x mampu berhenti mengalir....tapi apakan daya ibu x mampu zahra...ibu sendiri terpaksa dirawat....dan aku x dibenarkan bersama anakku..namun aku bersyukur sekejap saja zahra dibenarkan keluar...tapi aku masih di hospital sehingga dia berumur 19 hari...setelah bergelar ibu baru aku tahu pengorbanan sebenar seorang ibu mengandungkan, melahirkan dan membesarkan seorang anak....semoga aku dan suami dapat menjaga dan mendidiknya menjadi anak yang solehah yang berguna didunia dan diakhirat...
amin....
edit post
Reactions: 
0 Responses
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

oh!belog

gengcyber.com

blogobo.com

JOM KITA TAMBAH DUIT - klik di bawah

Image hosted by servimg.com