Cool Neon Green Outer Glow Pointer
zuraida zulhilmi
saje aku nak kasi tutorial sikit, nak hidden tuk simpan ape terpulang kat korang.. huhuu... mungkin ade benda penting korang tak nak org tau.. leh guna cara ni selain dari hidden file...

Bagaimana anda menyembunyikan folder anda? Kepada mereka yang sudah biasa dengan Windows, mereka akan klik kanan > Properties > tandakan pada Hidden dan klik OK.


Tetapi ada satu lagi cara yang lebih menarik. Cara ini membuatkan folder anda tidak dibaca sebagai hidden folder oleh Windows dan anda boleh mengakses dengan double-click seperti folder-folder lain. Ia hanya menyembunyikan folder tersebut dari pandangan.


Paling menarik walaupun anda tukar ke ‘Show Hidden File’ sekalipun, folder ini tidak akan kelihatan!



CARA-CARA :

1. Buat satu folder di mana sahaja tempat yang anda suka (klik kanan > New > Folder)
2. Klik kanan pada folder baru dan pilih Rename.
3. Tekan butang ‘Alt‘ (selalunya sebelah spacebar) dan taip ‘0160‘ (mesti menggunakan Numpad – nombor-nombor yang di sebelah kanan keyboard anda) dan tekan Enter.
4. Anda telah berjaya menghilangkan nama folder anda!
5. Klik kanan pada folder itu lagi, Properties > Customize > Change Icon > pilih icon yang tidak mempunyai gambar (selalunya ia terletak sebelah icon mangga dan icon bumi)



6. Klik OK dan Apply dan OK. Anda telah siap membuatkan folder anda tidak kelihatan.

edit post
Reactions: 
2 Responses
  1. Farhana Says:

    pening pala fana...
    xbrapa paham la..


  2. zirro Says:

    ape yang tak faham nye.... kene guna keyboard... klu keyboard kat laptop tak jadi nak kasi nama tu ilang...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

oh!belog

gengcyber.com

blogobo.com

JOM KITA TAMBAH DUIT - klik di bawah

Image hosted by servimg.com