Cool Neon Green Outer Glow Pointer
zuraida zulhilmi
dari ipoh nak ke sungai petani, dalam perjalanan terjadi sesuatu yang tak di ingini..
tiba2 air-cond keta menajadi panas, pelik gak. memula ok jek.. pastu try la off buka balik, tetiba ada bunyi krek2.. tgk kat meter keta, tgk2 temperature keta aku dah panas sgt.terus berhenti kat tepi (kilometer 237.8). 1st time jadi mcm ni, tak tau nak buat ape. nak call plus takde nombor, phone plus pon takde.. tunggu la sampai sejuk, sambil tu msg abg aku minta nombor plus. bila tgk temperature meter dah setengah, try jalan cari phone plus. try guna tak boleh pakai... hampeh tul plus ni.. pastu dapat msg dari abg aku nombor plus.. call la bgtau keta takleh jalan.. punya lama tggu dekat sejam gak la.. tak sampai2.. bila sampai tu, dia tanya nape. bgtau la temperature naik. dia pon buka tempat air. kata air takde, memang la takde. aku pon tau.. dia pi la ambik air dalam keta plus peronda, terus tuang masuk dalam tempat air.. masa tu dah gelap, dia guna lampu suluh nak tgk kot2 ada bocor. memang ada bocor di kawasan paip air tu, aku pon nampak.. pastu dia tutup sruh aku start keta.. dah la masa tu hujan. aku pon start2, tak boleh plak start, aduii... tadi ok jek.. tetiba tak boleh ni.. dia buka bonet skali lg, dah buka tempat air.. pastu sruh aku start, aku tgk asap kuar kat situ.. dalam hati aku " habis dah keta aku ni, takleh jalan plak". aku tanya la dia macam mana, bleh tarik tak.. dia kata susah ni, bumper modified.. takde lubang nak tarik.. macam ni kene tarik ikut bawah la.. tapi bumper takut rosak la.. aku ckp takpe2.. janji bleh kuar dari highway.. aku tanya gak la ade ke bengkel mana2.. nak repair. dia kasi la satu kedai kat area simpang, taiping.. au call la tanya dia macam mana klu rosak sekian2.. dia kata klu rosak benda tu 2,3 hari gak nak repair.. kene tgk dulu la.. sembang punya sembang, aku ckp kat plus tu ok.. bawak g bengkel diaorg la.. pastu dia kata boleh tarik.. aku ingat dia nak tarik.. dia blah mcm tu jek.. dalam kepala aku plak pikir mungkin keta plus tarik nak mai... rupa nya tak.. ade plak cina call tanya aku kat mana.. aku tanya brape klu tarik.. dia kata RM200.. aku dah takleh nak watpe.. setuju je lah.. dah la anak aku dalam tu dah wat perangai.. sian plak.. terima je lah.. bawak la kuar dari highway.. jumpa la org bengkel tu tanya mcm mana.. tanya2.. dia kata rosak kat gasket.. kene dekat 1000++.. mak aih.. mamposs... mana nak cari ribu2 tu... menipu je orang bengkel ni.. call org ni.. call org tu.. pikir2.. takpelah.. letak dulu, repair kemudian.. g la bengkel dia.. pak mertua aku call kata kawan dia ada kat sana nak ambik keta tu.. tak jadi la aku repair kat bengkel tu.. tunggu la kawan pak mertua aku dtg.. sampai2 dia tanya, ada taruh air tak.. aku ckp ade, org plus tu taruh.. dia kata habis la.. gasket bengkok, kene ganti la.. aku pon tanya la macam mana boleh berlaku.. dia pon cite la... baru la aku tau.. kerosakan tu terjadi di sebabkan org plus tu bangang @ dia memang saje nak rosakkan keta aku untuk dapat duit.. memang aku bengang giler dengan orang plus skang ni.. kerosakan kecik je pon.. skang dah jadi besar.. adakah peronda plus ni memah tak tau ape pasal keta.. klu tak tau jangan la usik keta org.. tarik sudah la.. yang bangang sgt pandai2 tu kenapa.. dah la tarik pon tak.. kat sini aku nak bgtau pada pembaca blog ni.. klu terjadi macam aku jgn call plus, buat sakit hati je.. baik korang call sedare mara korang, atau kawan2 korang.. ni ilmu kepada sesiapa yang belum tahu klu temperature panas sgt.. apa perlu buat.. bila temperature panas, korang bleh tggu sampai temperature tu sejuk.. tapi makan masa 2,3 jam.. takkan nak tggu 2,3 jam atas highway tu kan.. memula korang kasi sejuk sikit keta korang tu, supaya bleh buka tempat air, pastu cari air.. jgn masukkan air lg.. start enjin kereta dulu, biar je temperature tu naik.. pastu baru masukkan air dalam tempat air.. nanti dia akan turun temperature tu.. ini nasihat dari orang bengkel.. kalau paip air keta tu bocor plak.. koranng jangan tutup lubang air tu.. korang biar je terbuka.. terus ke bengkel atau destinasi.. orang bengkel tu cakap bleh jalan jauh lg.. dari kg.memali sampai taiping bleh tahan lg.. ilmu ni aku kongsi dengan korang semua supaya tak terjadi macam aku kene.. untuk yang belum tahu la.. yang dah tahu tu mungkin duk gelak jek..




Jangan lupa klik tabung blog ni.. ↓



edit post
Reactions: 
6 Responses
  1. mama liza Says:

    la sian nyer.... masa 2 kat taiping ke?? asal tak call kami yg kat tepeng ni... kalau tak leh la tolong....


  2. zirro Says:

    huhu.. mana ada no.pone nye..


  3. mas Says:

    memang entry terbaik. menunjukkan kamu juga sama je bodohnya. tak di nafikan kekadang plusronda ada buat mistake. tapi takla sebodoh yang kamu ceritakan.

    kalau tak puashati ikut la saluran betul. lodge complaint kat plusline. nanti pegawai plus akan siasat. request compensation. kalau betul kamu dapat balik.

    fyi, aku kerja kat plus hway. even plus staff sendiri claim insyaallah kalau betul dapat balik. ikut prosedur. kalau melalak, puasla dapat luahkan perasaan tapi sebaliknya duit habis repair kereta. lastly apa pon tadak.

    kalau bab prosedur terus terang cakap melayu memang bodoh. tapi kalau bab komplen kedai kopi memang expert. sebab tu tak heran chinese more profesional dan tau hak mereka. tak banyak bising. buat claim. isi form. setel masalah.

    anyway sorry again. dont show your stupidity anymore. shame on u.


  4. Anonymous Says:

    Pehal kerek sgt mas nih...tukang tulis btau supaya x kene kt org lain...nk ikot prosedur bodoh tu ntah makan mase maki hamun brape lame. ke boleh claim skali perjalanan sepanjang g pejabat wat komplen???ke boleh bayar mase spent nk g wat claim sejam seratus dlm claim tu???xde kan bodoh...
    klo plus bagus sgt kunun cm ko ade org memekak ke????xde kn...dlm kes ni sape yg mule2 x professional...dtg lmbt ape bagai....ko blaja x tinggi mane lagi nk ckp org bodoh...ishh2222..patut ko bawak kes ni masuk meeting company ko supaya x jadi kt org lain...pastu mudahkan prosedur dan terang kt pelanggan..ni tidak..tau kutip tiket tol je...


  5. zirro Says:

    mas.. bukan nak salahkan semua peronda plus... tapi di sebabkan sesetengah peronda plus yang nak cari duit lebih.. dia sanggup rosakkan kereta org lain.. saya dah buat report pada plus.. dia ada call kata akan siasat.. tapi ingat senang ke klu nak claim tu.. contoh, klu saya nak claim untuk orang angkat kereta dari atas highway keluar ke tol.. harga RM200, tapi takde resit.. macam mana nak claim.. cuba pikir.. adakah saya boleh dapat balik RM200 tersebut.. mesti takkan dapat balik.. saya tulis ni bukan untuk salahkan plus, tapi ini untuk peringatan orang ramai yang sudi membaca.. supaya di hari kemudian jika berlaku begini.. mereka boleh berhati-hati supaya tak terkena macam saya kene.. klu dah kene macam ni.. enjin pon teruk..


  6. Anonymous Says:

    hah ko.....mas sekupang!!!! ni plangan dah komplen...kalau ko tu tahap kuli...bagi tau bos ko...kalau ko tu tahap bos...siasat le,,,bawak meja bulat ko....mesyuarat ke meeting ke,,,cari solution...jaga reputasi kompeni ko...lain le kalau ko 2 x 5 ngan badigol yang nak duit lebih tu....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

oh!belog

gengcyber.com

blogobo.com

JOM KITA TAMBAH DUIT - klik di bawah

Image hosted by servimg.com